Garantie voor succes? Vergroot je Grit-factor

 

“Echt succes komt wanneer we dingen doen die ons vreugde en richting geven” deze uitspraak van Arianne Huffington (o.m. actrice, redacteur en mede-oprichter van de Huffington Post) zal niemand vreemd in de oren klinken. Maar hoe geef je hier vorm aan? Volgens onderzoekster ‪Angela Lee Duckworth ligt de sleutel hiervoor bij je Grit. Dit is een uitvloeisel van passie, volharding en het nastreven van lange termijndoelen.

Wat is Grit?

Volgens onderzoek is Grit een vorm van vastberadenheid die ontstaat uit passie, sterke innerlijk drang om wat je motiveert te willen bereiken, en doorzettingsvermogen, vastberaden volhouden wat je begonnen bent, ook bij tegenslagen en weerstand.

Garantie voor succes?

Angela Lee Duckworth lichtte bij TEDx toe hoe ze in haar onderzoek ontdekte dat Grit bepalend is voor succes en niet IQ en/of EQ. Vastberadenheid en passie zijn dus belangrijker dan talent. Inspanning (die voortvloeit uit vastberadenheid) telt zelfs voor twee:

aanleg X inspanning leidt tot vaardigheid

vaardigheid X inspanning leidt tot succes.

Het mooie is dat je je rit-factor zelf kunt ontwikkelen. Ten eerste door de discipline op te brengen om dagelijks aan je passie en je doelen te werken. Hierbij is het belangrijk dat je werkt vanuit de zogenaamde growth mindset:

Je Grit wordt aangewakkerd door de hoop dat je inspanningen je toekomst kunnen verbeteren en het geloof dat je daadwerkelijk kunt veranderen. Het coachen van anderen is een tweede manier om je Grit te vergroten. Als je andere mensen helpt met het vinden van hun passie en het bereiken van persoonlijke groei blijkt ook je eigen Grit groter te worden. Tenslotte kun je je Grit vergroten door zoveel mogelijk om te gaan met mensen die zelf laten zien veel Grit te hebben. Een belangrijke leiderschapsregel is immers: Je bent het gemiddelde van de 5 mensen met wie je het meest omgaat. Je bepaalt dus zelf door wie je “besmet” wil worden.

Dus ja, het is simpel maar niet eenvoudig, maar het vergroten van je Grit-factor is een garantie voor succes! Je kunt natuurlijk ook het missen van ervaring, kennis of kwaliteiten aanwijzen als redenen voor het niet bereiken van je passie. Met Grit kun je ervoor zorgen dat dit tijdelijke problemen zijn die je zelf kunt opruimen, als je durft tenminste…….

Als je wil weten hoe groot je Grit-factor op dit moment is en op welke gebieden je verbeteringen kunt aanbrengen, laat het me dan weten, dan stuur ik je een vragenlijst waarmee je dit kunt meten.