Ontwikkel: neem invloed!

De vakanties zijn bezig, dat is vaak een tijd voor bezinning. Ik hoor ook veel mensen zeggen dat ze echt toe zijn aan vakantie en nu even lekker gaan genieten. Dat gun ik ook iedereen, uitgebreid genieten van een aantal weken waarin je niet hoeft te denken aan alle zakelijke verplichtingen.

Als je zo toe bent aan vakantie om te ontladen is deze periode bij uitstek geschikt om na te denken over je verdere loopbaan. Hoe zou het zijn als je meer plezier in je werk had en met meer regelmaat zou ervaren dat je de resultaten bereikt die voor jou echt belangrijk zijn?

Als je veel stress en werkdruk ervaart heeft dit vaak te maken met het gevoel geen of weinig invloed te hebben op je werk of werkomgeving. Je voelt je geleefd, ervaart druk van targets of ervaart beperkingen van een leidinggevende, van je collega’s of binnen je organisatie. Dit leidt tot gedachtes dat het werk veel plezieriger zou zijn als die leidinggevende iemand anders was, als die targets niet zo belangrijk zouden zijn, als anderen maar eens wat meer begrip voor jou zouden hebben, als er meer business uit de markt te halen was, als……. Allemaal gedachtes die je plezier en succes beperken!

Ontwikkel: neem invloed!

Dit zijn ook allemaal zaken die buiten jouw invloedssfeer liggen en dat zorgt voor een gevoel van machteloosheid waardoor de stress blijft toenemen. Gun jezelf daarom in de deze periode eens om na te denken over waar je wél invloed op hebt, daag jezelf uit om deze gedachtes die het je nóg moeilijker maken los te laten. Laat onmogelijkheden los en ontwikkel, gooi al die “wikkels” weg waar je last van hebt!

Bedenk wat jouw ultieme werksituatie is, niet in de zin van wat anderen dan zouden moeten doen of hoe de omstandigheden zouden moeten zijn, maar wát jij zou doen, hoe dat eruit zou zien, wélke resultaten dat zou opleveren voor jou en voor je bedrijf of organisatie. Gun jezelf hierover te dromen om daarna concreet aan de slag te gaan met je ideeën zonder je te laten beperken door gedachtes die (vaak niet gestoeld op realiteit) je droom meteen om zeep helpen.

Ik wens je toe dat je kunt genieten van het gevoel dat je krijgt als je aan dit nieuwe resultaat denkt. Bedenk welke eerste stap je zult zetten om (tenminste het eerste gedeelte van) je droom te realiseren en ga daarmee aan de slag. Ontwikkel: neem invloed!

Een extra boost geef je jezelf als je ook letterlijk in beweging komt. Ga met regelmaat fietsen, wandelen, tennissen of wat dan ook en ervaar de extra energie die je dit oplevert. Juist als je helemaal geen zin hebt om te sporten, levert het je enorm veel op als je tóch jezelf uitdaagt en in beweging komt. Kijk eens naar dit filmpje over het effect van bewegen op gezondheid en prestaties.