Sta jij wel eens stil bij je vitaliteit, nu en in de toekomst?

Dit is een dia uit een presentatie die ik samen met de directeur van Encare Arbozorg heb gegeven bij een woningstichting in het kader van Vitaliteit en Inzetbaarheid. Begrijp het niet verkeerd, voordat deze dia met “medewerkers aan zet” voorbij kwam, hebben wij uiteraard gebieden aangegeven waarin de organisatie zelf veranderingen kan aanbrengen om de vitaliteit van medewerkers meer te faciliteren. Vitaliteit en Inzetbaarheid zijn immers gedeelde verantwoordelijkheden voor werkgevers en werknemers.

Vitaliteit heeft veel impact op je werk maar strekt veel verder dan dat. Het beïnvloedt je manier van oud worden en daarmee ook je leven. Het heeft bovendien veel te maken met je eigen gedrag. Natuurlijk kun je geconfronteerd worden met gezondheidsproblemen, ook dan heeft jouw gedrag, hoe je hiermee omgaat dus, veel effect op je vitaliteit.

De schaduwkant hiervan is dat je niet alle verantwoordelijkheid voor problemen die zich op vitaliteitsvlak voordoen kunt afschuiven. Je bent zelf zeker verantwoordelijk voor gezond leven, voor je mentale ontwikkeling en voor je eigen welzijn. Het voordeel daarvan is, dat je daardoor ook de touwtjes in handen kunt nemen en verbeteringen aan kunt brengen.

Als je ontevreden bent over je vitaliteit, je werk of je leven, blijf daar dan niet in hangen maar bedenk dan hoe je het wél wil hebben en handel daarnaar. Denk na over hoe je wil leven, hoe je wil werken, waaraan je wil bijdragen, hoe je je wil voelen, hoe je oud wil worden en over andere zaken waar je niet tevreden over bent. Bepaal vervolgens wélke concrete acties je gaat ondernemen om je doelen te bereiken. Wees trots op elke actie die je onderneemt, het resultaat heb je immers niet altijd in de hand, óf je een activiteit onderneemt heb wél in de hand en elke actie brengt je dichter bij je doel.

You are so coolHet mooie van op deze manier aan de slag gaan is dat je niet alleen je vitaliteit verbetert maar dat je ook aan je personal branding werkt. Dit is namelijk een doorlopend proces van wie je bent, wat je doet en wat je uitstraalt. Als je aan de slag gaat met je vitaliteit, ga je andere dingen doen, daardoor krijg je een ander imago en verbetert je eigen beeld over wie je bent.

Op deze manier negeer je je problemen niet maar ga je ermee aan de slag, kruip je niet in de slachtofferrol én verbetert je imago en de kansen om te krijgen wat je wil. Wie houdt je nog tegen en wat heb je nog nodig? Een goede coach bijvoorbeeld? Ik wil je graag helpen!