Focus je op plan-B of op zelfmanagement?

In de huidige tijden van verandering wordt er door leidinggevenden veel gevraagd naar plan-B van hun medewerkers. Functies en organisaties veranderen, daarom wordt de focus gevestigd op plan-B, het alternatief voor als de huidige functie vervalt. Op zich is er niets mis mee en is het zelfs aanbevelenswaardig, dat leidinggevenden een goed gesprek met hun medewerkers voeren over hun toekomst. Wat ik me echter afvraag is, of alléén focussen op plan-B, de medewerkers écht helpt in hun duurzame inzetbaarheid. Medewerkers interpreteren deze vraag vaak als “Binnenkort hebben we je niet meer nodig, wat ga jij dan buiten ons bedrijf doen?”. Hun drive om te presteren binnen de organisatie krijgt hierdoor een enorme deuk.

Stel je voor dat een directeur eigenaar voortdurend met zijn plan-B bezig is? Wat zou dat betekenen voor zijn bedrijf? Hij zou zeker minder bezig zijn met wat hier en nu nodig is om goede resultaten te behalen, weinig aandacht besteden aan innovaties en tegen problemen aan gaan lopen met zijn medewerkers en klanten. Uiteindelijk is zijn plan-B dan wel dringend nodig. Een selffulfilling prophecy dus.

Stel dat diezelfde directeur eigenaar zou focussen op zelfmanagement. Hij zou dan zijn eigen koers kiezen en weten te realiseren en rekening houden met zijn eigen sterke en zwakke kanten, interesses, waarden en ambities. Dit betekent dat hij inzicht zou moeten hebben in deze zaken en in de voordelen en verbeterpunten van zijn persoonlijkheid. Als hij deze inzichten heeft, maakt hij keuzes en neemt hij initiatieven waardoor hij het beste uit zichzelf en uit zijn bedrijf kan halen. Hij heeft dan geen plan-B nodig en krijgt mogelijk wel een nieuw plan-A waar hij volledig voor gaat.

Ik pleit ervoor dat elke medewerker directeur eigenaar wordt van zijn of haar loopbaan en dat leidinggevenden dit faciliteren. Niet door alleen te focussen op plan-B maar door een goed gesprek aan te gaan over de toekomst waarbij kwaliteiten, verbeterpunten en de wensen van de organisatie én van de medewerker aan de orde komen. Medewerkers die werken aan hun zelfmanagement creëren hierdoor hun eigen nieuwe plan-A dat binnen of buiten de huidige organisatie kan liggen. Een goede coach kan hierbij helpen, ik ga graag met teams of met individuele medewerkers hierover aan de slag.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.