Je zult maar bij een bank werken!

Ik ben voortdurend op zoek naar rolmodellen van duurzame inzetbaarheid, mensen die hun hele loopbaan met plezier waarde toevoegen aan organisaties die dit faciliteren. Deze mensen inspireren mij omdat zij positief in het leven staan, kansen zien, plezier hebben en heel bewust keuzes maken die tot mooie resultaten leiden.

Zo iemand is bijv. Marcel Mourmans , oprichter van Mora. Hij is al ruim de pensioengerechtigde leeftijd gepasseerd, werkt nog steeds met drie bedrijven aan topprestaties én traint daarnaast dagelijks voor de Nederlandse kampioenschappen biljart in zijn klasse.

Vanuit mijn achtergrond in het bankwezen heb ik sinds de bankencrisis in 2008 de kritiek op banken en hun medewerkers van nabij ervaren. Je zult maar werken in zo’n bankkantoor! Voortdurend geconfronteerd worden met negatieve berichten over banken en over zaken waar je zelf geen enkele invloed op hebt. Daarnaast dagelijks je stinkende best doen om elke klant zo goed mogelijk van dienst te zijn. Alle veranderingen in wetgeving, systemen, richtlijnen en procedures bij moeten houden. Voortdurend studeren om je permanente educatie voor de Wet Financieel Toezicht op peil te houden. Met een zeer beperkt aantal collega’s elke dag de kantoren in je marktgebied voldoende moeten bemannen en weten dat er altijd weer een nieuwe reorganisatie voor de deur kan staan omdat de ontwikkelingen in de financiële wereld elkaar in sneltreinvaart opvolgen. Met plezier waarde toe blijven voegen is dan een hele uitdaging.

Des te mooier is het om te zien dat het ook in deze situatie mogelijk is om te kiezen om plezier te hebben in je werk en daarbij topprestaties te leveren. Zo begeleidde ik deze week een workshop van een team klantadviseurs, commercieel ondersteuners en financieel adviseurs van een bank. Topperformers met hart voor klanten en collega’s en geregeld hard aan de studie voor de volgende WFT-examens. Zij vertelden natuurlijk wel eens behoefte te hebben om “leeg te lopen” over wat er allemaal beter kan, zich wel eens af te vragen waarom ze nog steeds tot de besten willen behoren en geregeld in het weekend weer aan de studie gaan. Het antwoord hierop kwam er meteen achteraan: ze hebben plezier in het werken binnen hun team, genieten van de contacten met klanten en ze weten dat ze zich moeten blijven ontwikkelen om deze voordelen te blijven ervaren. Ze kiezen hiermee bewust om met plezier waarde toe te blijven voegen in een situatie die voor veel anderen tot een (onbewuste?) negatieve keuze leidt, met alle gevolgen van dien. Rolmodellen voor inzetbaarheid op dit moment.

Wat dit voor hun toekomst betekent is afhankelijk van de ontwikkelingen in de bankwereld, maar vooral van de manier waarop ze zelf met de veranderingen omgaan. Marcel Mourmans laat mooi zien dat dit niet leeftijdsgebonden hoeft te zijn.Watch Full Movie Online Streaming Online and Download

Voor nu:

<a href="https://addic.nl/wp-content/uploads/2015/02/chapeau slimming pills for women.jpg”>chapeau

Chapeau voor alle bankmedewerkers die aan de slag zijn met hun duurzame inzetbaarheid en die kiezen voor plezier in hun werk en het toevoegen van waarde aan de bank! Veel succes met jullie WFT-examens.

Facebooktwitterlinkedin

Facebooktwitterlinkedin

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.