Leidinggeven aan inzetbaarheid begint bij jezelf

Het is mijn overtuiging dat organisaties die floreren medewerkers hebben die floreren. Voortdurend werken aan duurzame inzetbaarheid is hiervoor een belangrijke voorwaarde. Dit betekent immers dat medewerkers met plezier en succes werken aan toegevoegde waarde binnen organisaties die dit faciliteren. Dit levert voordelen op meerdere terreinen op: financieel (minder uitval en minder verloop), functioneren (vitale gemotiveerde medewerkers nemen eigenaarschap voor hun functioneren), ontwikkeling (meer sociale innovatie) en imago (een goede naam in de markt trekt goede medewerkers maar ook klanten aan).

Leidinggeven aan inzetbaarheid begint bij jezelf

De mate van duurzame inzetbaarheid hangt voor een groot deel af van 4 waarde-elementen: motivatie, competenties & vaardigheden, vitaliteit én werk-/privébalans. Als je duurzame inzetbaarheid (meer) op de kaart wil zetten binnen je organisatie, is het van belang dat je eerst inzicht krijgt in je eigen inzetbaarheid en daarover communiceert met je medewerkers. Als je dit doet, ervaar je waar je tegenaan loopt en zie je ook kansen en mogelijkheden om te verbeteren, dus vergroot je je eigen inzetbaarheid . Deze ervaring kun je meenemen als je aan de slag gaat met je medewerkers.

Ga eens voor jezelf na hoe jouw score is bij de 4 waarde-elementen:

  1. Welk punt geef jij jezelf voor de motivatie die je laat zien in je werk? Wat beïnvloedt je motivatie positief en waarvan word je minder gemotiveerd? Wat kun je doen om je motivatie te vergroten?
  2. Hoe scoor je op het gebied van competenties en vaardigheden? Hoe houd je je kennis op peil? Wat doe je om je voor te bereiden op nieuwe ontwikkelingen in je vakgebied en in de markt?
  3. Hoe tevreden ben je over je vitaliteit? Hoe zorg je dat je vitaal blijft, zowel fysiek als mentaal? Wat kun je meer of anders doen op dit gebied en wie heb je daarbij nodig?
  4. Hoe is het met jouw privé-/werkbalans gesteld? Helt die geregeld over naar één kant? Stel je privézaken uit omdat je ook in privétijd prioriteit geeft aan je werk? Of zijn er omstandigheden privé die je werk belemmeren? Wat kun je doen om dit te verbeteren?

leidinggeven aan inzetbaarheid

Een van de competenties van leidinggeven aan inzetbaarheid is: een voorbeeld zijn in doen en laten. Dit betekent dat je de gewenste werkaanpak laat zien, aan de slag bent met je loopbaan, een gezonde levensstijl voert, gemotiveerd en productief bent, je afspraken nakomt en werkt aan je ontwikkeling. Als leidinggevende hoef je geen verantwoording af te leggen over je doen en laten aan je medewerkers. Jij bent de baas en geeft aan wat er moet gebeuren. Echter door je medewerkers mee te nemen in wat je doet en waarom je het doet, creëer je betrokkenheid. Zo geef je invulling aan deze competentie.

Ga eens met je medewerkers in gesprek over hun duurzame inzetbaarheid en bespreek hierbij bovenstaande vragen. Door dit te doen toon je goed werkgeverschap, krijg je inzicht in wat er speelt en help je je medewerkers om stappen te zetten.

Ik wens je veel plezier en succes hierbij en verneem graag je ervaringen. Mocht je verder aan de slag willen met leidinggeven aan inzetbaarheid, neem dan even contact met me op. Je kunt deelnemen aan een training hierover of ik kan je persoonlijk coachen op dit gebied.

 

<a class="synved-social-button synved-social-button-share synved-social-size-48 synved-social-resolution-single synved-social-provider-facebook nolightbox" data-provider="facebook" target="_blank" rel="nofollow" title="Share on Facebook" href="http://www.facebook.com/sharer.php?u=http%3A%2F%2Faddic.nl%2Fwp-json%2Fwp%2Fv2%2Fposts%2F%3Fper_page%3D100&t=Leidinggeven%20aan%20inzetbaarheid%20begint%20bij%20jezelf&s=100&p[url]=http%3A%2F%2Faddic.nl%2Fwp-json%2Fwp%2Fv2%2Fposts%2F%3Fper_page%3D100&p[images][0]=http%3A%2F%2Faddic.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2015%2F02%2FCommunicatie30H-300×200 weight loss pills.png&p[title]=Leidinggeven%20aan%20inzetbaarheid%20begint%20bij%20jezelf” style=”font-size: 0px; width:48px;height:48px;margin:0;margin-bottom:5px;margin-right:5px;”>Facebooktwitterlinkedin

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.