Als je blijft doen wat je altijd gedaan hebt, blijf je krijgen wat je altijd gekregen hebt.

Deze uitspraak van Albert Einstein is op veel gebieden nog steeds van toepassing en geeft goed weer dat je uit je comfortzone moet stappen om te veranderen. Is het voor jou ook zo moeilijk om je aan je goede voornemens voor dit jaar te houden, heb je ze al opzij gezet of heb je niet eens goede voornemens gemaakt omdat ze toch gedoemd zijn om te mislukken?

Iets veranderen is voor iedereen moeilijk. We moeten daarvoor onze automatische piloot loslaten en heel bewust aan de slag gaan met iets nieuws. Echter na 30 dagen van ander gedrag ben je al bewust bekwaam, dat wil zeggen dat je automatische piloot het nieuwe gedrag heeft overgenomen.

Of, is er iets in jezelf dat de verandering tegenhoudt? Je gedrag wordt namelijk (grotendeels onbewust) gestuurd door de waarden die je wil bereiken en door de emoties die je wil vermijden. Dat klinkt ingewikkelder dan het is en het mooie is dat je dit kunt beïnvloeden door bewust te bepalen wat voor jou het allerbelangrijkste is.

Voor mijzelf zijn geluk, onafhankelijkheid en gezondheid (in die volgorde) de belangrijkste waarden. Deze hebben me geholpen om het hardlopen op te pakken waardoor ik al een aantal jaren 2 á 3 keer per week tijd neem om buiten te sporten. Ik vind het belangrijk om mijn gezondheid nu en ook in de toekomst op peil te houden, dit ondersteunt onafhankelijkheid wat bijdraagt aan mijn geluk. Hardlopen zorgt ook voor ontspanning waardoor ik onder het rennen vaak spontaan goede ideeën krijg over zaken die mij bezighouden. Ook hierdoor draagt hardlopen bij aan mijn (mentale) gezondheid, onafhankelijkheid en geluk.

Mijn interesse voor het hardlopen werd gewekt doordat ik andere mensen daar veel plezier uit zag halen en doordat ik door deze sport op momenten dat het mij schikte (onafhankelijk), aan mijn gezondheid kon werken. Wat me aanvankelijk tegenhield was de gedachte dat ik nooit goed was in sport en ook dit niet zou kunnen (mislukking), dat ik meestal een volle agenda heb met allemaal zaken die prioriteit hebben (schuldgevoel) en dat ik als beginnend loper een erg laag tempo zou hebben ten opzichte van andere hardlopers die mij wellicht minder “goed” zouden vinden (afwijzing).

Ik heb leren omgaan met de emoties die ik graag wil vermijden, mislukking, schuldgevoel en afwijzing. Door te weten dat deze emoties me belemmeren én me daardoor tegenhouden om datgene te bereiken wat ik graag wil bereiken, is het eenvoudiger om ze meester te zijn en om te buigen. Als ik niet was gestart of zou stoppen met hardlopen dán pas zou ik mislukken, als ik geen prioriteit aan mijn gezondheid zou geven, dán zou dit een schuldgevoel opleveren. Verder zie ik mensen die starten met hardlopen nu als toppers en vind ik het zeer goed dat ze dit initiatief nemen en doorzetten (net als ik), van afwijzing is geen enkele sprake.

Weet jij welke waarden jouw gedrag aansturen? Maak eens een top drie, bijv. uit onderstaand lijstje, voor jezelf en pas deze waarden toe bij het maken van keuzes. Maak ook een top drie van emoties die je wil vermijden en ga eens na hoe deze je belemmeren om te doen wat je werkelijk wil!

Ik wens je veel succes en plezier bij het ontdekken van nieuwe mogelijkheden!

Waarden                                              Negatieve emoties

Succes                                                                   Afwijzing

Harmonie                                                               Boosheid

Onafhankelijkheid                                                  Frustratie

Gezondheid                                                           Eenzaamheid

Geluk                                                                     Schuldgevoel

Erkenning / aanzien                                               Depressiviteit

Verantwoordelijkheid                                              Mislukking

Avontuur                                                                 Vernedering

Ontwikkeling                                                           Afgunst

Presteren                                                                Pijn

Zekerheid                                                                Angst

……………                                                              ……………

 

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.