Dat wat je aandacht geeft groeit

Ken je dat? Je hebt je oog laten vallen op een nieuwe auto en ineens zie je die auto met grote regelmaat langs rijden, terwijl je voorheen nooit was opgevallen dat deze auto veel in het verkeer te zien was. Dat komt doordat je, net als iedereen, selectief waarneemt. Er zijn immers zoveel prikkels om ons heen dat het niet mogelijk is om alles te registreren, je neemt met name op waar je op bent gefocust. Die focus hangt samen met je missie, met wat op dat terrein in je leven belangrijk is.
Op dit moment is er in de media volop aandacht voor werkstress, inkrimpingen bij bedrijven en andere bezuinigingen. Hierdoor wordt de focus van veel mensen gericht op baan- of inkomensbehoud met als gevolg dat men gaat vasthouden aan (schijn-)zekerheden en zich afhankelijk voelt van zijn of haar werkgever. Men neemt dan als het ware de identiteit van “angsthaas” aan. Zelfsturing wordt steeds meer beperkt en men is druk bezig met alles te doen om uit de gevarenzone te blijven. Dit leidt weer tot grijze muis gedrag, geklaag en wijzen naar anderen, met als gevolg dat men nét datgene doet dat niet bijdraagt aan inkomensbehoud.

 

Zo zie je dat je focus kan uitgroeien tot een missie in negatieve zin die je zelf ondersteunt en bevestigt door je gedachtes en je gedrag, een self fullfilling profecy dus. Het model van de logische niveaus, door Robert Dilts ontwikkeld op basis van het werk van Gregory Bateson, geeft mooi weer hoe dit werkt.

 

Het leuke is dat je je focus zelf kunt sturen door je aandacht te vestigen op je eigen positieve missie en doelen. Als je bijvoorbeeld gefocust bent op uitblinken in je werk, neem je een identiteit aan van je beste zelf. Je stelt je dan onafhankelijk op, hebt vertrouwen in jezelf, gelooft in mogelijkheden en kansen en bent overtuigd van je toegevoegde waarde the best slimming pills. Hierdoor ben je zelfsturend, anticipeer je op veranderingen en blijf je jezelf ontwikkelen. Op die manier leer je van veranderingen, ga je nieuwe dingen doen en eigen doelen stellen.

 

Wellicht vind je dit eenvoudiger klinken dan het is en dat klopt ook. Maar het bewust worden van dit proces en het nadenken over wat jij zélf wil bereiken, zijn al grote stappen in de goede richting. Ik wens je hier veel succes en plezier bij!

Facebooktwitterlinkedin

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.