Waarom ADDIC?

De helft van de Nederlandse beroepsbevolking zou een carrière switch maken als men niet dacht afhankelijk te zijn van (schijn-?) zekerheden. Er verdwijnen steeds meer vaste banen. Sociale zekerheid wordt minder en de pensioenleeftijd is opgeschroefd en gaat nog verder omhoog. Dit leidt tot meer werkdruk met als gevolg een minder goede gezondheid, vaak ook privé met nare gevolgen, en mogelijk ziekteverzuim. Daarbij is er minder plezier in het werk en worden niet alle talenten optimaal ingezet. Ook zijn de gedachten bij een andere toekomst maar wordt er te weinig actie in die richting ondernomen. Men ziet immers geen mogelijkheden hiervoor.

 

 
Organisaties ondervinden druk door de crisis, moeten bezuinigen, willen innoveren, stuiten met regelmaat op onbegrip van managers en medewerkers. Ze zijn zich ervan bewust dat de potentie van hun mensen niet optimaal wordt benut en vragen vaak meer dan geleverd wordt of kan worden. Bovendien blijft het lastig om talenten te krijgen en daarna te binden en te boeien.

 

 
Mijn passie is om beweging in dit spanningsveld te krijgen en eraan bij te dragen dat medewerkers het vermogen hebben om, nu en in de toekomst, toegevoegde waarde te leveren voor organisaties die dit faciliteren en daarbij zelf ook meerwaarde ervaren. Dit leidt tot duurzame inzetbaarheid en wordt belangrijk bij de start van elke loopbaan, niet pas tegen het einde als er veelal inzetbaarheids-problemen zijn. Duurzame inzetbaarheid is een gedeelde verantwoordelijkheid van werkgever en werknemer. Werken aan duurzame inzetbaarheid is niets meer of minder dan werken aan goed werkgever- en goed werknemerschap op dit moment én met het oog op de toekomst.

 

man bij open deurenMaak in ieder geval de keuze om verantwoordelijkheid te nemen en handel daarnaar. Als je dat niet doet, kies je ervoor om af te wachten op wat er door toedoen van anderen gebeurt en daar de gevolgen van te ondergaan. Zoek als werkgever maar ook als werknemer naar mogelijkheden om meer toegevoegde waarde en plezier te ervaren. Als je denkt dat je iets niet kunt, vind je ook geen mogelijkheden. Als je denkt dat je iets wel kunt, zoek je mogelijkheden en is de kans groot dat je een ingang daarvoor vindt. Leer daarnaast anders aan te kijken tegen zaken die echt niet te veranderen zijn. Die baan die je als werknemer nu nog hebt en minder leuk vindt, zorgt er wel voor dat je je rekeningen kunt betalen, wees daar blij om (of zorg ervoor dat je minder rekeningen en/of andere inkomsten krijgt). Of: de bezuinigingen die je als werkgever moet doorvoeren, zijn nodig voor het bestaansrecht van de organisatie, vind creatieve oplossingen om de last hiervan te beperken, sociale innovatie helpt hierbij.

Image00003
Ik pleit er in elk geval voor om de dialoog te starten tussen manager en medewerker over duurzame inzetbaarheid. Dit betekent niet dat de druk opgevoerd moet worden om een andere baan te zoeken, maar dat serieus en open met elkaar gesproken wordt over belemmeringen en kansen, over wensen en mogelijkheden op dit moment en voor de toekomst. Bespreek hierbij de elementen die duurzame inzetbaarheid vergroten en de bijdrage die werknemer en werkgever daaraan leveren: vakkennis, vaardigheden, motivatie/commitment, werk-privébalans en een goede gezondheid.
Vanuit kennis, ervaring, interesse en de behoefte om mezelf te blijven ontwikkelen, heb ik voor ADDIC een gereedschapskist vol tools gevuld. Hiermee bouw ik zowel vanuit organisatie- als vanuit medewerkerskant aan duurzame inzetbaarheid.

https://www.youtube.com/watch?v=LmfKLw3Qjbg

 

 

Facebooktwitter<a class="synved-social-button synved-social-button-share synved-social-size-48 synved-social-resolution-single synved-social-provider-linkedin nolightbox" data-provider="linkedin" target="_blank" rel="nofollow" title="Share on Linkedin" href="http://www herbal slimming tablets.linkedin.com/shareArticle?mini=true&url=http%3A%2F%2Faddic.nl%2Fwp-json%2Fwp%2Fv2%2Fposts%2F%3Fper_page%3D100&title=Waarom%20ADDIC%3F” style=”font-size: 0px; width:48px;height:48px;margin:0;margin-bottom:5px;”>linkedin

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.